Tien jaar geleden had een Italiaanse vriend het idee een kwekerij aan te kopen vlak onder de Vesuvius. Wij hebben hem daarbij geadviseerd en geholpen. Hetzelfde jaar is er een proef opgezet met jonge cymbidium planten. De resultaten waren dermate hoopgevend, dat we er op grotere schaal mee doorgegaan zijn. De locatie bij de Vesuvius staat onder Italiaans management. Dit bleek geen garantie voor een optimaal resultaat. Besloten werd een nieuwe vestiging te bouwen in Eboli 100 km ten zuiden van Napels.

Wat maakt Zuid Europa een betere locatie voor de opkweek van jonge planten?

Dit is een combinatie van factoren. Er is veel meer licht dan in Nederland. In Nederland gaat in november het licht uit om half februari voorzichtig weer aan te gaan. In Italië is er altijd voldoende licht om een goede groei te realiseren. In december wordt op mooie dagen zoveel licht gemeten als in mei in Nederland. In de zomer moet je zorg dragen voor een dicht krijtscherm om het teveel aan licht weg te schermen.

Een goed klimaat waar de planten zich prettig bij voelen

De relatieve luchtvochtigheid bevindt zich meestal tussen de 45 en de 75%. Wegzakkers naar beneden zoals dat in Nederland in het voorjaar bij oostenwind optreedt, komen in Italië zelden voor. Dit heeft ook te maken met het feit dat de kwekerij dicht bij zee is gesitueerd. In de winterperiode kunnen de nachttemperaturen dalen naar ongeveer zes graden, terwijl overdag de temperatuur bij zonnig weer makkelijk boven de 20 graden komt. Er komen behoorlijke verschillen tussen dag en nacht voor in de knopzettingsfase. Vriezen doet het eigenlijk nooit, hooguit even in de nanacht. De zomers zijn warm. Boven de 30 graden met nachten van rond de twintig graden. Dit is een stressvolle periode. Zwakke planten of planten die besmet zijn met een schimmel of bacterie worden in deze periode genadeloos uitgeselecteerd. Het is dan ook van het grootste belang dat het uitgangsmateriaal gezond is. Al met al een goed klimaat waar de planten zich prettig bij voelen.

Voor grootbloemige Cymbidiumplanten gaat u naar:
René van Eijk Orchideeën Kwekerij BV

Orchideeënkwekerij René van Eijk is een bedrijf dat gespecialiseerd is in het kweken van grootbloemige cymbidium (orchideeën) als snijbloem.
Deze website is onderverdeeld in de site van René van Eijk Orchideeënkwekerij en de C.G.O. srl, een Italiaans bedrijf onder Nederlands management.

        

Via Fossiata | Bivio Cioffi di Eboli, Salerno Italia | Cell: +31 (0)6 53 67 01 16 | E-mail: info@renevaneijk.nl