Bij de opkweek van cymbidiumplanten onderscheiden we 2 systemen.

Eenjarige opkweek cymbidiumplanten

We hebben een periode van een jaar (12 maanden) nodig voor de opkweek van mini cymbidiums zowel voor de snij- als voor de potcultuur. De gezonde meristemen of achterbulben worden van november tot eind april ingebracht en in Italië opgepot in een 15 cm pot. Als medium gebruiken we coccus of coccus gemengd met harde kleibrokken. Andere media kunnen ook maar zijn geheel voor risico van de opdrachtgever omdat substraten zoals steenwol, perlite en growcubes of diverse mengsels daarvan in de zomerperiode meer uitval laten zien dan coccus of coccusmengsels. De hogere pottemperatuur is naar onze mening hiervan de oorzaak. Na een periode van ongeveer 12 maanden worden de planten naar de opdrachtgever in Nederland vervoerd en het bloeiseizoen erna bloeit de plant met een zeer acceptabele bloei voor het eerste jaar.

Tweejarige opkweek cymbidiumplanten

Voor grootbloemige cymbidiums hebben we twee jaar nodig om tot een mooi resultaat te komen. Evenals bij de miniatuurcymbidium worden de planten het eerste jaar in een 15 cm pot geplant met als medium coccus of coccus met kleibrokken. Voor andere substraten geldt hetzelfde als voor de minicymbidium. Na een jaar worden ze omgepot naar een 19 cm pot op coccus of coccus met kleibrokken. Na een periode van ongeveer 24 maanden worden de grote planten bij de klant afgeleverd, waar ze het volgende bloeiseizoen normaal zullen bloeien.

Uw voordeel: geen onrendabele oppervlakte meer

Het grote voordeel van deze teeltsystemen is dat het eerste bloeiseizoen na aflevering de planten volwaardig bloeien. Dit betekent geen onrendabele oppervlakte meer omdat de opgekweekte planten net nog niet groot genoeg zijn. Van uitermate groot belang is dat de planten in de winterperiode aangeleverd worden. Na half mei potten we geen planten meer op. In oktober kunnen weer planten gestuurd worden. 

Twee jaar geleden zijn we begonnen met planten van een 15 cm pot over te potten naar een 27 cm pot (10 liter). De fase van de 19 cm pot wordt overgeslagen. Het grote voordeel van dit systeem is dat er geen productie verlies optreedt als gevolg van het overpotten van een 19 cm pot naar een 27 cm pot. De groei van de planten in een 27 cm pot is prima. 

Natuurlijk zijn er meerdere alternatieven te bedenken en proberen we samen met de opdrachtgever een zo goed mogelijk opkweeksysteem samen te stellen.

Voor grootbloemige Cymbidiumplanten gaat u naar:
René van Eijk Orchideeën Kwekerij BV

Orchideeënkwekerij René van Eijk is een bedrijf dat gespecialiseerd is in het kweken van grootbloemige cymbidium (orchideeën) als snijbloem.
Deze website is onderverdeeld in de site van René van Eijk Orchideeënkwekerij en de C.G.O. srl, een Italiaans bedrijf onder Nederlands management.

        

Via Fossiata | Bivio Cioffi di Eboli, Salerno Italia | Cell: +31 (0)6 53 67 01 16 | E-mail: info@renevaneijk.nl